Forumul Florilor

Curatarea pomilor fructiferi

In jos

Curatarea pomilor fructiferi Empty Curatarea pomilor fructiferi

Mesaj Scris de george la data de Mar Mar 15, 2011 4:58 pm

Taierile pomilor fructiferi sunt operatii de conducere si scurtare a ramurilor avand drept scop schimbarea pozitiei relative a ramurilor in coroana si a mugurilor pe ramura.
http://www.gradina-mea.com/curatarea-pomilor-fructiferi/

Este o lucrare obligatorie,fiind importanta din punct de vederea a rodirii.In mod normal ne punem intrebarea: De ce recoltam fructe mici iar pomul este destul de matur? Astfel,ingrijirea corecta a pomilor fructiferi intra in joc.Unii pomi fructiferi au nevoie de taieri in fiecare an,deoarece la unii productia fructelor se realizeaza pe ramurile vechi iar la altii pe cele noi.

Pomii fructiferi care nu au nevoie de taieri anuale pentru a produce fructe sunt:

- marul; parul;ciresul;prunul;

Taierile la acesti pomi sunt efectuate anual avand drept scop mentinerea structurii si obtinerea unei forme dorite.Aceste taieri trebuie efectuate cu severitate, deoarece acesti pomi rodesc pe acele structuri de lemn vechi pe care noi îi numim pinteni (ghimpi).Ramurile superioare si exterioare trebuie taiate in fiecare an pentru a lasa lumina si aerul sa patrunda in centrul pomului, astfel incat pinteni fructiferi sa ramana sanatosi.Deci, pentru acesti pomi taierile de punere in lumina in combinatie cu alimentele obisnuite (apa, hrana,sol) si masurile de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor sunt solutii productive pentru recolte consistente.

Pomii fructiferi care au nevoie de taieri anuale pentru a produce fructe sunt:

- piersicul; nectarinul;caisul;

Pentru acesti pomi taierile de fructificare sunt obligatorii in fiecare an si se bazeaza pe inlocuirea ramurilor care au rodit cu ramuri mixte anuale,situate la la 20-25 cm una de alta.Se recomanda, deasemenea lucrari in verde, ciupiri in perioada de tinerete si plivirea lastarilor in supranumerar, in perioadele de fructificare.Ponderea incarcaturii fructelor se face prin taieri si obligatoriu prin rarirea manuala, chimica sau mecanica a fructelor.

In ce perioada trebuie efectuata taierea?

Pomii fructiferi trebuie curatati iarna, primavara dar si vara in functie de obiectivele fiecaruia.

Taierea de iarna

Este o perioada excelenta pentru a actiona,atat timp cat pomul este inactiv se pot face taieri de forma, structura sau de indepartare a unor surse de infectie.Odata ce pomul iese din hibernare, se va concentra puternic pe crestere, iar energia va fi utilizata la maxim pentru cresterile noi de ramuri,flori si fructe.

Taierea de primavara

Spre finele repausului vegetativ,in conditii meteorologice care permit lucrari in gradina(temperaturi de peste 5°C) este necesar sa se faca acesta operatie.Prin aceste taieri se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf si pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei.Astfel vom dirija energia pomului spre ramurilor tinere, ajutand pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatile vegetative.

Taierea de vara

Toate aceste operatii vor avea drept scop ruperea lastarilor cu crestere incomoda, crescuti pe lemnul de anul trecut si care, prin dezvoltare, pot deranja ramurile tinere productive.Ruperea se va face incepand cu luna mai dar inainte ca lastarii sa depaseasca 15-20 cm.Atunci cand productia este redusa, se va efectua o taiere de iluminare incepand cu mijlocul lunii august.
http://www.gradina-mea.com/curatarea-pomilor-fructiferi/

Calitatea uneltelor de gradinarit determina valoarea taierilor .

_________________
Curatarea pomilor fructiferi 877508
george
george
Membru nou
Membru  nou

masculin Mesaje : 15
Reputatie : 15
Puncte : 33878
Data de inscriere : 03/03/2011
Varsta : 33
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum