Bunatati - De prin lume adunate
+12
Aicelynn
Mary
mutzy
Tilush
anamarialarisa
dorica
Andreea
LENA
Diane
Mikaela
maimai
iulianic
16 participanți
Pagina 2 din 3
Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Ambele retete sunt de preparat si cred ca preparatele ies bune de te lingi pe degete.
Diane- Administrator
- Mesaje : 15619
Reputatie : 239
Puncte : 1045430
Data de inscriere : 13/12/2009
Localizare : Prahova
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Daca este cineva amator de mancaruri de cartofi, stiu o reteta de sufleu de cartofi simpla, usor de facut, cu buget redus, dar foarte gustoasa (iar aici tin sa mentionez ca MIE mi-a placut foarte mult, l-am mancat gol, dar asta nu inseamna ca la toata lumea place, in materie de mancare gusturile sunt cele mai diferite)
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Posteaza reteta, cu siguranta vor aparea si doritori.
Diane- Administrator
- Mesaje : 15619
Reputatie : 239
Puncte : 1045430
Data de inscriere : 13/12/2009
Localizare : Prahova
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Ma bucur ca va place reteta pe care am prezentat-o este preluata dintr-o emisiune de retete...o completare la reteta: dupa ce s-a pus laptele, legumele se lasa pe foc pana scade laptele (am uitat sa precizez) si eu am facut-o cu gramaj mai mare de peste (nu e obligatoriu exact 200g, la mine a fost cca 300-400 g, cum are fiecare)
Eu sunt un invatacel in ale bucatariei, dar imi place cel mai mult sa incerc retete noi
Aicelynn, pe mine ma intereseaza f mult retete cu cartofi, sunt o mare amatoare de cartofi sub toate formele asa ca te rog sa prezinti ce ai si ce-ti place...reteta ta e f f usoara si sigur si f buna, o sa o incerc
Eu sunt un invatacel in ale bucatariei, dar imi place cel mai mult sa incerc retete noi
Aicelynn, pe mine ma intereseaza f mult retete cu cartofi, sunt o mare amatoare de cartofi sub toate formele asa ca te rog sa prezinti ce ai si ce-ti place...reteta ta e f f usoara si sigur si f buna, o sa o incerc
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Pai, si eu sunt o mare amatoare de tot felul de preparate din carofi, iar acest sufleu este una din retele favorite. Deci:
Nu o sa precizez cantitatile pt ca fiecare stie cam cat mananca la un piure. Asa ca, pui apa la fiert cu putina sare (daca vrei sa folosesti apa in care au fiert cartofii la udatul florilor, nu mai pui sare, e un ingrasamant natural pt ele ), pregatesti cartofii pt piure, cand apa incepe sa fiarba pui si cartofii (ies mai pufosi asa). Dupa ce au fiert, ii strecori bine de apa, ii pasezi cu putin lapte fierbinte (tot pt pufosenie), cat sa obtii un puire mai tare, apoi adaugi 2 linguri de smantana (daca ai probleme cu grasimile din alimente poti folosi un iaurt slab, eu, ca sa fiu sincera, am pus 300 g smantana pt ca imi place mult), dupa aceea pui branza rasa dupa preferinte si dupa gust (eu am pus cascaval pt ca e mai gras si se topeste bine, dar o telemea slaba de vaca are acelasi efect), mai pui 2 galbenusuri de ou si amesteci bine totul. Albusurile le bati separat sa obtii o spuma consistenta pe care o incorporezi in cartofi si toata afacerea asta o bagi la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra. Rezultatul: o chestie pufoasa si delicioasa pe care o poti servi cu carnita sau orice altceva ai pofta, eu il mananc gol, atat de mult imi place.
Nu am mentionat condimentele pt ca fiecare pune ce-i place, eu am pus oregano, busuioc si piper alb
Nu o sa precizez cantitatile pt ca fiecare stie cam cat mananca la un piure. Asa ca, pui apa la fiert cu putina sare (daca vrei sa folosesti apa in care au fiert cartofii la udatul florilor, nu mai pui sare, e un ingrasamant natural pt ele ), pregatesti cartofii pt piure, cand apa incepe sa fiarba pui si cartofii (ies mai pufosi asa). Dupa ce au fiert, ii strecori bine de apa, ii pasezi cu putin lapte fierbinte (tot pt pufosenie), cat sa obtii un puire mai tare, apoi adaugi 2 linguri de smantana (daca ai probleme cu grasimile din alimente poti folosi un iaurt slab, eu, ca sa fiu sincera, am pus 300 g smantana pt ca imi place mult), dupa aceea pui branza rasa dupa preferinte si dupa gust (eu am pus cascaval pt ca e mai gras si se topeste bine, dar o telemea slaba de vaca are acelasi efect), mai pui 2 galbenusuri de ou si amesteci bine totul. Albusurile le bati separat sa obtii o spuma consistenta pe care o incorporezi in cartofi si toata afacerea asta o bagi la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra. Rezultatul: o chestie pufoasa si delicioasa pe care o poti servi cu carnita sau orice altceva ai pofta, eu il mananc gol, atat de mult imi place.
Nu am mentionat condimentele pt ca fiecare pune ce-i place, eu am pus oregano, busuioc si piper alb
Ultima editare efectuata de catre Aicelynn in Sam Iun 18, 2011 5:56 pm, editata de 1 ori
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Deci daca va plac retetele cu peste , sa va mai prezint o reteta preluata de pe un site cu retete (f bune, de altfel ,de la doamna Laura A care are toata admiratia mea):
PESTE LA CUPTOR
Ingrediente: 500 gr merlucius (sau COD)
6-7 cartofi
patrunjel
4 cepute mici rosii
sare
lamaie
ulei
o cescuta apa
Se unge o tava cu ulei si se aseaza un strat de cartofi taiati rondele f f fin cu cutitul sau cu ajutorul razatoarei si ii pudram cu sare si eventual piper.
Peste cartofi se pun rondelele fine de ceapa rosie si patrunjel si apoi fileul de peste bucati date in doua. Se mai aseaza un strat de cartofi, ceapa, patrunjel si peste si se acopera la final cu un strat de rondele de cartofi si de ceapa. Se pudreaza totul cu patrunjel, se adauga sucul unei lamai medii amestecat cu o cescuta de apa si se da la cuptorul preancalzit pentru aproximativ o ora.
Este f bun, pofta buna :bine:
PESTE LA CUPTOR
Ingrediente: 500 gr merlucius (sau COD)
6-7 cartofi
patrunjel
4 cepute mici rosii
sare
lamaie
ulei
o cescuta apa
Se unge o tava cu ulei si se aseaza un strat de cartofi taiati rondele f f fin cu cutitul sau cu ajutorul razatoarei si ii pudram cu sare si eventual piper.
Peste cartofi se pun rondelele fine de ceapa rosie si patrunjel si apoi fileul de peste bucati date in doua. Se mai aseaza un strat de cartofi, ceapa, patrunjel si peste si se acopera la final cu un strat de rondele de cartofi si de ceapa. Se pudreaza totul cu patrunjel, se adauga sucul unei lamai medii amestecat cu o cescuta de apa si se da la cuptorul preancalzit pentru aproximativ o ora.
Este f bun, pofta buna :bine:
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Simplu si delicios! Acum m-ai bagat in ceata, nu stiu care reteta cu peste sa o fac mai repede, dar ca sa fiu eu impacata am sa le fac pe amandoua, la cat sunt de simple, pot sa le fac in aceeasi zi, fara multa bataie de cap si imi ramane timp si pt altceva!
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Intr-adevar f usoara reteta cu sufleul de cartofi, sigur o sa o incerc, aicelynn
Si sa va dau si un desert de sezon , f bun daca vreti sa-l incercati:
PIERSICI UMPLUTE:
(cine doreste poate face cu cantitati mai mici)
8 piersici
150 g fursecuri cu migdale ( eu am pus paleuri )
3 oua
50g zahar
30g de cacao amara
70g ciocolata neagra, maruntita
20g unt topit
400 g inghetata
frisca pentru ornat
Se oparesc piersicile cateva secunde, se scurg, se decojesc si se taie in jumatati, se inlatura samburii.
Se faramiteaza fursecurile si se amesteca cu ouale, zaharul, cacaoa si ciocolata neagra.
Se umplu piersicile cu aceasta compozitie, se aseaza intr-o tava pe hartie de copt, se pune untul deasupra si se lasa la cuptorul preincalzit timp de 35-40 minute. Se servesc calde sau reci cu inghetata si frisca.
Si sa va dau si un desert de sezon , f bun daca vreti sa-l incercati:
PIERSICI UMPLUTE:
(cine doreste poate face cu cantitati mai mici)
8 piersici
150 g fursecuri cu migdale ( eu am pus paleuri )
3 oua
50g zahar
30g de cacao amara
70g ciocolata neagra, maruntita
20g unt topit
400 g inghetata
frisca pentru ornat
Se oparesc piersicile cateva secunde, se scurg, se decojesc si se taie in jumatati, se inlatura samburii.
Se faramiteaza fursecurile si se amesteca cu ouale, zaharul, cacaoa si ciocolata neagra.
Se umplu piersicile cu aceasta compozitie, se aseaza intr-o tava pe hartie de copt, se pune untul deasupra si se lasa la cuptorul preincalzit timp de 35-40 minute. Se servesc calde sau reci cu inghetata si frisca.
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Wow, iti ia mai mult pana pui toate acolo, decat preparatul propriu zis, bun si racoritor Parca imi citesti gandurile, de unde stiai ca imi place pestele? Si de unde stiai ca vroiam sa prepar ceva dulce pt maine, dar nu stiam ce? Ai venit la micul fix cu retele!
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Sufleul il fac si eu dar nu cu cartofi piure, eu ii pun cubulete ca pentru salata sau felii, smantana, branza si oua la greu nu la gramaj, iese intradevar delicios. Multumim pentru retete fetelor.
Diane- Administrator
- Mesaje : 15619
Reputatie : 239
Puncte : 1045430
Data de inscriere : 13/12/2009
Localizare : Prahova
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Cine are pofta de chec cu ciuperci? (aperitiv nu desert ) Pt amatorii de ciuperci, am o reteta care noua ne place mult. Deci sa trecem la treaba:
400 g ciuperci proaspete (eu am 500g)
4 cepe mari (eu am pus 3 medii; mi s-a parut mult)
2 linguri de smantana (eu am pus 6 )
5 oua (eu am pus 4)
6 linguri de faina (eu am pus dupa ochi )
1 praf de copt si verdeata la alegere ( eu am pus marar si oregano)
Imi cer scuze ca va induc in eroare, dar eu nu pot sa respect o reteta dupa carte, insa v-am dat ambele variante pt ca fiecare face cum ii place.
Se caleste ceapa in putin ulei si cand incepe sa se inmoaie adaugati ciupercile taiate cum va place. Se inabuseste totul sub capac si se lasa pe foc pana scade sucul de la ciuperci. Dupa ce se raceste putin se adauga condimentele (dupa gust si preferinte), smantana, verdeata, galbenusurile de la oua, praful de copt stins cu putin lapte caldut. Am uitat sa mentionez ca trebuie si o gurita de lapte? Apoi se adauga faina.
Separat se bat albusurile spuma tare si se incorporeaza usor in compozitia de mai sus. Se da la cuptor in forme unse cu putin ulei sau "captusite" cu hartie ce copt. Mie imi place mai mult varianta cu hartie de copt.
400 g ciuperci proaspete (eu am 500g)
4 cepe mari (eu am pus 3 medii; mi s-a parut mult)
2 linguri de smantana (eu am pus 6 )
5 oua (eu am pus 4)
6 linguri de faina (eu am pus dupa ochi )
1 praf de copt si verdeata la alegere ( eu am pus marar si oregano)
Imi cer scuze ca va induc in eroare, dar eu nu pot sa respect o reteta dupa carte, insa v-am dat ambele variante pt ca fiecare face cum ii place.
Se caleste ceapa in putin ulei si cand incepe sa se inmoaie adaugati ciupercile taiate cum va place. Se inabuseste totul sub capac si se lasa pe foc pana scade sucul de la ciuperci. Dupa ce se raceste putin se adauga condimentele (dupa gust si preferinte), smantana, verdeata, galbenusurile de la oua, praful de copt stins cu putin lapte caldut. Am uitat sa mentionez ca trebuie si o gurita de lapte? Apoi se adauga faina.
Separat se bat albusurile spuma tare si se incorporeaza usor in compozitia de mai sus. Se da la cuptor in forme unse cu putin ulei sau "captusite" cu hartie ce copt. Mie imi place mai mult varianta cu hartie de copt.
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Ca tot veni vorba de chec, am unul si pt desert, dar iarasi cu doua variante, fiecare alege pe cea care ii place.
3 oua (eu am pus 2)
2 cani de zahar (eu am pus una)
jumate litru lapte
2 cani de faina
1 lamaie
coaja de la lamaie razuita fin
1 praf de copt
jumate lingurita sare
1 cana ulei :waa: (eu m-am multumit cu un sfert din cana)
Se bat albusurile cu zaharul pana devin spumoase, se adauga laptele si uleiul, sucul de la lamaie, coaja, se amesteca pana devine o consistenta fina. Se adauga faina si praful de copt, se omogenizeaza totul si se da la cuptor. Daca va place puteti sa puneti in compozitie si nuci, sau stafide, sau altceva ce va place.
Eu am facut si varianta in care le-am amestecat pe toate din criza de timp si am avut surpriza ca totusi a crescut frumos si mi-a iesit o chestie caramelizata ca oricat incerc acum sa o mai fac nu imi iese la fel, nu iese caramelul acela care probabil s-a format atunci pt ca nu s-a dizolvat ca lumea zaharul si s-a topit in cuptor. Nu ma laud cu esecul meu, dar noua ne-a placut checul acela caramelizat
3 oua (eu am pus 2)
2 cani de zahar (eu am pus una)
jumate litru lapte
2 cani de faina
1 lamaie
coaja de la lamaie razuita fin
1 praf de copt
jumate lingurita sare
1 cana ulei :waa: (eu m-am multumit cu un sfert din cana)
Se bat albusurile cu zaharul pana devin spumoase, se adauga laptele si uleiul, sucul de la lamaie, coaja, se amesteca pana devine o consistenta fina. Se adauga faina si praful de copt, se omogenizeaza totul si se da la cuptor. Daca va place puteti sa puneti in compozitie si nuci, sau stafide, sau altceva ce va place.
Eu am facut si varianta in care le-am amestecat pe toate din criza de timp si am avut surpriza ca totusi a crescut frumos si mi-a iesit o chestie caramelizata ca oricat incerc acum sa o mai fac nu imi iese la fel, nu iese caramelul acela care probabil s-a format atunci pt ca nu s-a dizolvat ca lumea zaharul si s-a topit in cuptor. Nu ma laud cu esecul meu, dar noua ne-a placut checul acela caramelizat
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Cartofi gratinati:
2 kg cartofi (facem pt mai multe pers )
4 cepe medii
250 g smantana
300 ml lapte
cascaval dupa pofta inimii
condimente dupa preferinte
Se taie cartofii si ceapa rondele si se aseaza intr-o tava unsa sau peste hartie de copt. Laptele si smantana se amesteca cu condimentele si se toarna peste cartofi. Se lasa la cuptor 40 min acoperit, apoi se razuieste cascavalul deasupra si se mai da la cuptor cateva min pana se topeste cascavalul
Mary, am facut ieri un peste la cuptor delicios! Multumim pt reteta :bine:
2 kg cartofi (facem pt mai multe pers )
4 cepe medii
250 g smantana
300 ml lapte
cascaval dupa pofta inimii
condimente dupa preferinte
Se taie cartofii si ceapa rondele si se aseaza intr-o tava unsa sau peste hartie de copt. Laptele si smantana se amesteca cu condimentele si se toarna peste cartofi. Se lasa la cuptor 40 min acoperit, apoi se razuieste cascavalul deasupra si se mai da la cuptor cateva min pana se topeste cascavalul
Mary, am facut ieri un peste la cuptor delicios! Multumim pt reteta :bine:
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Si mai stiu o supa crema de ciuperci
1 kg ciuperci proaspete
1 cubulet de unt (eu nu am mai pus pt ca mi s-a parut destul de grasa)
4 cepe mici (eu am pus 2 medii)
3 catei de usturoi (eu am pus o capatana )
cimbru dupa gust
2 linguri de faina (eu am pus una)
4 cani supa de pui sau legume (eu am facut din supa la plic :laught5453: )
1 ceasca de smantana (eu am pus 2 )
Se toaca ciupercile cat puteti de marunt (palarie si piciorus).
Se caleste ceapa tocata marunt, dupa cateva min se pune usturoiul pisat si cimbrul. Dupa ce s-au calit putin se pun ciupercile, se adauga condimente dupa gust, se lasa pana scade putin sucul de la ciuperci. Apoi se pune faina, se amesteca 2 min, apoi se adauga supa, se lasa la foc mic pana scade putin. Se lasa la racit, apoi se pune smantana si iar se da pe foc, dar sa nu dea in clocot, daor sa se incalzeasca putin sa se poate manca (rece nu e buna)
Nici eu nu obisnuiesc sa pun faina in mancare, dar supa asta chiar mi-a placut.
1 kg ciuperci proaspete
1 cubulet de unt (eu nu am mai pus pt ca mi s-a parut destul de grasa)
4 cepe mici (eu am pus 2 medii)
3 catei de usturoi (eu am pus o capatana )
cimbru dupa gust
2 linguri de faina (eu am pus una)
4 cani supa de pui sau legume (eu am facut din supa la plic :laught5453: )
1 ceasca de smantana (eu am pus 2 )
Se toaca ciupercile cat puteti de marunt (palarie si piciorus).
Se caleste ceapa tocata marunt, dupa cateva min se pune usturoiul pisat si cimbrul. Dupa ce s-au calit putin se pun ciupercile, se adauga condimente dupa gust, se lasa pana scade putin sucul de la ciuperci. Apoi se pune faina, se amesteca 2 min, apoi se adauga supa, se lasa la foc mic pana scade putin. Se lasa la racit, apoi se pune smantana si iar se da pe foc, dar sa nu dea in clocot, daor sa se incalzeasca putin sa se poate manca (rece nu e buna)
Nici eu nu obisnuiesc sa pun faina in mancare, dar supa asta chiar mi-a placut.
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Ah, mai stiu
Imitatie de ciorba de burta! Asta pt ca nu intotdeauna ai timp sau resursele necesare sa o faci, dar cu un buget redus si efort mediu, merge si o imitatie, mai ales daca nu iti place burta aceea.
Eu folosesc o oala de 6 litri, veti vedea de ce.
8 morcovi ( dar fiecare pune cat ii place, mie imi place cu mult zarzavat si mai putine adaosuri pt mancaruri)
3 radacini patrunjel
2 de pastarnac
o telina cat un pumn
o ceapa mare
o punguta soia cuburi (mie imi place, dar daca nu va place puteti folosi altceva, putina carnita)
un os de vita
2 oua
smantana
usturoi
Pun toate la fiert, mai putin ouale, smantana si soia, aia o fierb separat. Am grija sa iau toata spuma aia urata care se formeaza deasupra, iar cand a fiert totul strecor. Las numai jumate din cantitatea de supa in care pun bors dupa gust, sau daca vreti sa pastrati gustul autentic puteti pune otet. Piper alb, pun eu, adaug cuburile de soia, usturoi (dupa plac) o las sa se raceasca putin dupa ce mai da un clocot, apoi bat 2 oua cu smantana (dupa gust) si amestec totul. Iar cu cealalta jumatate fac supa crema de legume. Pasez legumele cu blenderul si pun supa peste.
Stiu ca nu e cea mai speciala reteta, dar daca esti in criza de timp (cum se intampla adesea gospodinelor) si daca iti place soia, eu zic ca merge. Noua ne place cu ardei iute, iar mie, personal, nu imi place burta, dar zeama sunt totpita dupaea. Uneori, in loc de soia, fac galuscute.
Imitatie de ciorba de burta! Asta pt ca nu intotdeauna ai timp sau resursele necesare sa o faci, dar cu un buget redus si efort mediu, merge si o imitatie, mai ales daca nu iti place burta aceea.
Eu folosesc o oala de 6 litri, veti vedea de ce.
8 morcovi ( dar fiecare pune cat ii place, mie imi place cu mult zarzavat si mai putine adaosuri pt mancaruri)
3 radacini patrunjel
2 de pastarnac
o telina cat un pumn
o ceapa mare
o punguta soia cuburi (mie imi place, dar daca nu va place puteti folosi altceva, putina carnita)
un os de vita
2 oua
smantana
usturoi
Pun toate la fiert, mai putin ouale, smantana si soia, aia o fierb separat. Am grija sa iau toata spuma aia urata care se formeaza deasupra, iar cand a fiert totul strecor. Las numai jumate din cantitatea de supa in care pun bors dupa gust, sau daca vreti sa pastrati gustul autentic puteti pune otet. Piper alb, pun eu, adaug cuburile de soia, usturoi (dupa plac) o las sa se raceasca putin dupa ce mai da un clocot, apoi bat 2 oua cu smantana (dupa gust) si amestec totul. Iar cu cealalta jumatate fac supa crema de legume. Pasez legumele cu blenderul si pun supa peste.
Stiu ca nu e cea mai speciala reteta, dar daca esti in criza de timp (cum se intampla adesea gospodinelor) si daca iti place soia, eu zic ca merge. Noua ne place cu ardei iute, iar mie, personal, nu imi place burta, dar zeama sunt totpita dupaea. Uneori, in loc de soia, fac galuscute.
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Bune retete, te apuca foamea instantaneu
Din categoria retetelor f usoare cu carne de pui:
PUI RATATOUILLE:
1 ceapa rosie
2 ardei rosii
1 dovlecel (200 g)
1 vanata mica (300 g)
4 rosii
4 linguri ulei de masline
4 bucati piept de pui
rozmarin
Se taie legumele in bucati si se amesteca (eu pun si putina vegeta). Se incalzeste cuptorul la 200 g. Se pun toate legumele intr-o tava, se adauga uleiul, se amesteca si se mai adauga putina apa astfel incat sa fie pana in dreptul legumelor. Se aseaza pieptul de pui peste legume si rozmarinul (se poate pune si taiat in bucati amestecat cu legumele) . Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se mai stropeste totul cu putin ulei de masline.
Se lasa la cuptor timp de aprox 35 minute pana cand legumele devin moi, iar puiul se rumeneste.
Si un desert...PERE COAPTE CU SOS DE CIOCOLATA:
6 pere
zeama de la o lamaie
150 ml coniac
150 g zahar
Pt sosul de ciocolata: 120 g ciocolata neagra
120 g ml frisca lichida
1 lingura ulei
50 g unt
Se spala perele, se sterg si se taie in jumatati , pe lung, apoi se scot cotoarele. Se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, le presari cu zahar si le stropesti cu coniac, punand ceva mai mult in scobitura lasata de cotor.
Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste intr-un vas , pe bain-marin. Cand s-a infierbantat se toarna uleiul si frisca, se amesteca, se lasa sa dea cateva clocote si se adauga untul taiat in bucatele mici.
Se amesteca totul si se opreste focul dupa ce se omogenizeaza.
Se aseaza jumatatile de pere in tava si se dau la cuptor pentru 15-20 minute, pana se inmoaie.
Se scot perele de la cuptor si se taie fiecare jumatate in 2-3 felii, pe lung, in functie de marimea fructelor. Se aseaza pe farfurie si se toarna peste ele sosul de ciocolata (optional se poate presara peste sos si alune de padure zdrobite) .
Pofta buna !
Din categoria retetelor f usoare cu carne de pui:
PUI RATATOUILLE:
1 ceapa rosie
2 ardei rosii
1 dovlecel (200 g)
1 vanata mica (300 g)
4 rosii
4 linguri ulei de masline
4 bucati piept de pui
rozmarin
Se taie legumele in bucati si se amesteca (eu pun si putina vegeta). Se incalzeste cuptorul la 200 g. Se pun toate legumele intr-o tava, se adauga uleiul, se amesteca si se mai adauga putina apa astfel incat sa fie pana in dreptul legumelor. Se aseaza pieptul de pui peste legume si rozmarinul (se poate pune si taiat in bucati amestecat cu legumele) . Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se mai stropeste totul cu putin ulei de masline.
Se lasa la cuptor timp de aprox 35 minute pana cand legumele devin moi, iar puiul se rumeneste.
Si un desert...PERE COAPTE CU SOS DE CIOCOLATA:
6 pere
zeama de la o lamaie
150 ml coniac
150 g zahar
Pt sosul de ciocolata: 120 g ciocolata neagra
120 g ml frisca lichida
1 lingura ulei
50 g unt
Se spala perele, se sterg si se taie in jumatati , pe lung, apoi se scot cotoarele. Se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, le presari cu zahar si le stropesti cu coniac, punand ceva mai mult in scobitura lasata de cotor.
Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste intr-un vas , pe bain-marin. Cand s-a infierbantat se toarna uleiul si frisca, se amesteca, se lasa sa dea cateva clocote si se adauga untul taiat in bucatele mici.
Se amesteca totul si se opreste focul dupa ce se omogenizeaza.
Se aseaza jumatatile de pere in tava si se dau la cuptor pentru 15-20 minute, pana se inmoaie.
Se scot perele de la cuptor si se taie fiecare jumatate in 2-3 felii, pe lung, in functie de marimea fructelor. Se aseaza pe farfurie si se toarna peste ele sosul de ciocolata (optional se poate presara peste sos si alune de padure zdrobite) .
Pofta buna !
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Buna reteta cu perele, nu iti da mari batai de cap si poti sa prepari relativ repede un desert delicios!
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
INGHETATA DE PIERSICI
Ingrediente: 2 piersici, 150 g zahar, 1 albus de ou, 250 ml frisca vegetala
Mod de preparare: Cu 3 ore inainte de preparare racesti frisca lichida in frigider. Speli piersicile, le tai felii si le fierbi la foc mic 15 min in apa cat sa le acopere, apoi le scurgi si le pasezi. Bati albusul spuma tare, adaugi zaharul si bati in continuare pana se topeste zaharul. Intr-un bol mixezi frisca, incorporezi piureul de piersici si bezeaua. Introduci la congelator pt 2-3 ore.
Ingrediente: 2 piersici, 150 g zahar, 1 albus de ou, 250 ml frisca vegetala
Mod de preparare: Cu 3 ore inainte de preparare racesti frisca lichida in frigider. Speli piersicile, le tai felii si le fierbi la foc mic 15 min in apa cat sa le acopere, apoi le scurgi si le pasezi. Bati albusul spuma tare, adaugi zaharul si bati in continuare pana se topeste zaharul. Intr-un bol mixezi frisca, incorporezi piureul de piersici si bezeaua. Introduci la congelator pt 2-3 ore.
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Am probat sufleul cu cartofi, combinatie Aice-Diana si a fost grozav , sigur il repet zilele acestea
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Ne bucuram ca ti-a placut! Cu ocazia asta, ca mi-am amintit, cred ca am sa-l fac si eu chiar azi, ca si asa nu mai stiu ca sa fac de mancare, dar pe asta nu l-am facut de mult! Mai asteptam retete, in special cele care nu mai stim ce sa gatim nou!
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Amandine
Pentru blat e nevoie de :
6 oua,2oog zahar, 30 ml apa,40ml ulei(un paharel mic)20 g cacao,8lg faina.
Albusurile se bat spuma cu apa si pe urma cu zaharul .Galbenusurile se freaca putin cu uleiul ,se pun peste albusuri ,se amesteca si se pune si faina amestecata cu cacao;se amesteca usor cu lingura de lemn .Se da la cuptor 35-40 de min.(se poate incerca cu scobitoarea cand e gata.
Crema:
3 oua intregi,150 g zahar,2 lg cacao,1 pachet de unt(250g)
Ouale se amesteca cu zaharul, se pun pe baie de abur amestecand pana se ingroase ,apoi se pune o lg de cacao si se mai amesteca putin pana se omogenizeaza cacaoa;se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul la temperatura camerei ,se freaca pana se alifiaza bine,se pune cealalta lg de cacao si pe urma crema care s-a racit intre timp.
Sirop:
400 ml apa si 200g zahar ,se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se adauga 2 plicuri de cappuccino si se da un clocot.Se ia si se lasa la racit.
Blatul se taie in doua ,o parte se insiropeaza cu jumatate de sirop ,se pune crema ,cealalta jumatate de blat care se insiropeaza cu restul de sirop si deasupra o
glazura din:
200g ciocolata se topeste cu 120 ml frisca ,calduta se intinde peste prajitura.
Se poate lasa blatul si intreg ,se insiropeaza cu toata cantitatea de sirop ,se pune crema si peste crema glazura.
Se taie patrate si deasupra se pune cate un mot de frisca ,sau se taie bucatele mai mici ca orice prajitura.
Alt mod de Glazura = 1 tablet ciocolata cu lapte Afrikana (e cea mai ieftina) ,50 ml frisca lichida ,50 g unt ,1 lg de coniac(esenta rom)
Recomandarea mea e sa nu puneti mai mult zahar decat e in reteta pt ca va fi extrem de dulce, am incercat varianta si s-a mancat putin mai greu.
Pentru blat e nevoie de :
6 oua,2oog zahar, 30 ml apa,40ml ulei(un paharel mic)20 g cacao,8lg faina.
Albusurile se bat spuma cu apa si pe urma cu zaharul .Galbenusurile se freaca putin cu uleiul ,se pun peste albusuri ,se amesteca si se pune si faina amestecata cu cacao;se amesteca usor cu lingura de lemn .Se da la cuptor 35-40 de min.(se poate incerca cu scobitoarea cand e gata.
Crema:
3 oua intregi,150 g zahar,2 lg cacao,1 pachet de unt(250g)
Ouale se amesteca cu zaharul, se pun pe baie de abur amestecand pana se ingroase ,apoi se pune o lg de cacao si se mai amesteca putin pana se omogenizeaza cacaoa;se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul la temperatura camerei ,se freaca pana se alifiaza bine,se pune cealalta lg de cacao si pe urma crema care s-a racit intre timp.
Sirop:
400 ml apa si 200g zahar ,se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se adauga 2 plicuri de cappuccino si se da un clocot.Se ia si se lasa la racit.
Blatul se taie in doua ,o parte se insiropeaza cu jumatate de sirop ,se pune crema ,cealalta jumatate de blat care se insiropeaza cu restul de sirop si deasupra o
glazura din:
200g ciocolata se topeste cu 120 ml frisca ,calduta se intinde peste prajitura.
Se poate lasa blatul si intreg ,se insiropeaza cu toata cantitatea de sirop ,se pune crema si peste crema glazura.
Se taie patrate si deasupra se pune cate un mot de frisca ,sau se taie bucatele mai mici ca orice prajitura.
Alt mod de Glazura = 1 tablet ciocolata cu lapte Afrikana (e cea mai ieftina) ,50 ml frisca lichida ,50 g unt ,1 lg de coniac(esenta rom)
Recomandarea mea e sa nu puneti mai mult zahar decat e in reteta pt ca va fi extrem de dulce, am incercat varianta si s-a mancat putin mai greu.
acidula- Avansat
- Mesaje : 377
Reputatie : 15
Puncte : 46824
Data de inscriere : 09/09/2011
Varsta : 53
Localizare : SE
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Mmmm, deja ma apuca o pofta , sunt tare pofticioasa si cu mare efort ma mai abtin de la dulciuri...multumim pentru reteta Acidula, daca mai ai si alte retete preferate te rugam sa ni le impartasesti si noua
Mary- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 800
Reputatie : 18
Puncte : 50584
Data de inscriere : 03/11/2010
Varsta : 50
Localizare : cu gindul printre flori
Re: Bunatati - De prin lume adunate
[b]Biscuiti cu cocos
Ingrediente: 120 g zahar, 1 ou, 1 plic praf de copt, 1 lingura smantana, 250 g faina, 125 g margarina, 1 plic zahar vanilat, 100 d cocos.
Se framanta toate laolalta, se intinde astfel incat sa aibe o grosime de aprox. 0.5 cm, apoi se taie in formele dorite, se coace pe hartie de copt pana devin rozalii, apoi se invart in zahar pudra.
Ingrediente: 120 g zahar, 1 ou, 1 plic praf de copt, 1 lingura smantana, 250 g faina, 125 g margarina, 1 plic zahar vanilat, 100 d cocos.
Se framanta toate laolalta, se intinde astfel incat sa aibe o grosime de aprox. 0.5 cm, apoi se taie in formele dorite, se coace pe hartie de copt pana devin rozalii, apoi se invart in zahar pudra.
maimai- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1707
Reputatie : 24
Puncte : 68351
Data de inscriere : 11/12/2010
Varsta : 44
Localizare : Arad
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Multumim Marta.
Diane- Administrator
- Mesaje : 15619
Reputatie : 239
Puncte : 1045430
Data de inscriere : 13/12/2009
Localizare : Prahova
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Trebuie sa fie tare buni, dar....ingrasa...
mutzy- Moderator
- Mesaje : 6095
Reputatie : 121
Puncte : 61989
Data de inscriere : 29/01/2011
Varsta : 68
Localizare : Pitesti
Re: Bunatati - De prin lume adunate
MANCARE CHINEZEASCA (adaptata dupa gustul meu de roman)
Va spun cum o fac eu:
- pastrama din piept de pui (pt ca asta imi place mie, dar merge bine si un pietpt depui simplu sau orice fel de carne usoara)
- o conserva de porumb dulce
- jumate kg ciuperci proaspete (cele la conserva nu ies cum trebuie)
- un morcov mare sau 2 mai mici
- un ardei rosu
- o cepa potrivita
- o punga de fiedea marunta
Curat ciupercile si le tai in 4 (oricat ar fi de mari) apoi le las intr-un castron cu apa rece pana voi avea nevoie de ele.
Tai ceapa, morcovul (merge si pe razatoare, dar isi pierde din farmec) si ardeiul cat pot eu de marunt si le pun la calit in putin ulei sub capac, daca ai posibilitatea sa pui unt ii da un gust aparte. Pana se calesc ele acolo, eu tai carnea fasii subtiri si lungi cam de 2 cm si o pun la calit langa celelate. Peste 5 min adaug ciupercile si le las toate pan scade zeama de la ciuperci, apoi adaug porumbul si mai las 2-3 min. Peste toate pun pastele fierte si scurse in prealabil, amestec bine totul pe foc si pun condimente, dupa gust (aici fiecare cu ce-i place). Si asta-i tot. Nu e nevoie de buget planificat si nici de timp mult. Se face repede totul, numai ciupercile dureaza pana le cureti, dar se poate sari peste ele
Va spun cum o fac eu:
- pastrama din piept de pui (pt ca asta imi place mie, dar merge bine si un pietpt depui simplu sau orice fel de carne usoara)
- o conserva de porumb dulce
- jumate kg ciuperci proaspete (cele la conserva nu ies cum trebuie)
- un morcov mare sau 2 mai mici
- un ardei rosu
- o cepa potrivita
- o punga de fiedea marunta
Curat ciupercile si le tai in 4 (oricat ar fi de mari) apoi le las intr-un castron cu apa rece pana voi avea nevoie de ele.
Tai ceapa, morcovul (merge si pe razatoare, dar isi pierde din farmec) si ardeiul cat pot eu de marunt si le pun la calit in putin ulei sub capac, daca ai posibilitatea sa pui unt ii da un gust aparte. Pana se calesc ele acolo, eu tai carnea fasii subtiri si lungi cam de 2 cm si o pun la calit langa celelate. Peste 5 min adaug ciupercile si le las toate pan scade zeama de la ciuperci, apoi adaug porumbul si mai las 2-3 min. Peste toate pun pastele fierte si scurse in prealabil, amestec bine totul pe foc si pun condimente, dupa gust (aici fiecare cu ce-i place). Si asta-i tot. Nu e nevoie de buget planificat si nici de timp mult. Se face repede totul, numai ciupercile dureaza pana le cureti, dar se poate sari peste ele
Aicelynn- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 1055
Reputatie : 38
Puncte : 49367
Data de inscriere : 17/06/2011
Varsta : 38
Localizare : Cluj
Re: Bunatati - De prin lume adunate
In apropierea sarbatorilor de iarna trebuie sa fim pregatiti!
SARMALE IN DOVLEAC
Reteta dupa Pastorel Teodoreanu
Ingrediente:
•500 de grame de carne de porc grasă
•500 de grame de carne de vită
•200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
•2 verze murate
•2 linguri zdravene de untură de porc
•1 cană de orez
•3 cepe
•2 ardei graşi
•1 ou
•1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
•1 linguriţă de chimen măcinat
•2 linguri cimbru uscat
•3 roşii
•5 linguri pastă de tomate
•sare
•piper
Preparare:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
umplutura
1.Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
2.Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
3.Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
4.Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
5.Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
6.Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
7.Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
8.După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
construcţia
1.Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
2.Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
3.Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
4.Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
5.“Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
6.După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
fierberea
1.Porniţi cuptorul .
2.Introduceţi dovleacul la cuptor.
3.Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
4.Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
5.Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!
SARMALE IN DOVLEAC
Reteta dupa Pastorel Teodoreanu
Ingrediente:
•500 de grame de carne de porc grasă
•500 de grame de carne de vită
•200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
•2 verze murate
•2 linguri zdravene de untură de porc
•1 cană de orez
•3 cepe
•2 ardei graşi
•1 ou
•1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
•1 linguriţă de chimen măcinat
•2 linguri cimbru uscat
•3 roşii
•5 linguri pastă de tomate
•sare
•piper
Preparare:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
umplutura
1.Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
2.Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
3.Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
4.Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
5.Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
6.Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
7.Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
8.După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
construcţia
1.Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
2.Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
3.Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
4.Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
5.“Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
6.După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
fierberea
1.Porniţi cuptorul .
2.Introduceţi dovleacul la cuptor.
3.Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
4.Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
5.Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite.
Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!
mutzy- Moderator
- Mesaje : 6095
Reputatie : 121
Puncte : 61989
Data de inscriere : 29/01/2011
Varsta : 68
Localizare : Pitesti
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Interesant recipientul pentru fierberea sarmalelor, faina oda.
Diane- Administrator
- Mesaje : 15619
Reputatie : 239
Puncte : 1045430
Data de inscriere : 13/12/2009
Localizare : Prahova
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Mnea, mnea ... tare bune tre-sa fie !
LENA- Moderator
- Mesaje : 3091
Reputatie : 148
Puncte : 150612
Data de inscriere : 20/12/2009
Varsta : 69
Localizare : Neamt
Re: Bunatati - De prin lume adunate
Vai fetelor, eu n-as strica dovleacul pe carne!... E atat de bun copt la cuptor, ca nici placinte n-am mai apucat sa fac. Anul asta au fost foarte dulci.
Tilush- Membru fidel comunităţii ,,Forumul Florilor''
- Mesaje : 2698
Reputatie : 169
Puncte : 55888
Data de inscriere : 11/02/2010
Varsta : 58
Localizare : Bacau
Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Subiecte similare
» La plimbare prin gradina...
» Inmultirea orhideelor prin seminte
» Stiati ca? Inedit in lume- forumul florilor
» Primul dragalas din 2012 in ciuda gerului prin care a trecut
» Inmultirea orhideelor prin seminte
» Stiati ca? Inedit in lume- forumul florilor
» Primul dragalas din 2012 in ciuda gerului prin care a trecut
Pagina 2 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|